Nagły, ostry ból podczas spożywania zimnych, gorących, słodkich lub kwaśnych pokarmów?

Nagły, ostry ból podczas spożywania zimnych, gorących, słodkich lub kwaśnych pokarmów?

Prawdopodobnie cierpisz na nadwrażliwość!

Dolegliwość ta spowodowana jest osłabieniem szkliwa, które pokrywa zęby i ma zadanie chronić je przed działaniem czynników termicznych i chemicznych.

Co można z tym zrobić?

Przede wszystkim: przed rozpoczęciem leczenia konieczna jest diagnostyka, która pozwoli dokładnie określić przyczyny problemy i dobrać odpowiednie metody leczenia.

10 praktycznych porad jak chronić zęby przed nadwrażliwością:

  • używaj szczoteczki z miękkim włosiem,
  • myj zęby delikatnie i dokładnie, podczas mycia wykonuj ruchy wymiatające (od dziąsła do korony zęba)
  • stosuj pasty do zębów o niskim wskaźniku ścieralności (RDA ok. 30)
  • wyeliminuj szkodliwe nawyki które mogą powodować mechaniczne uszkodzenie szkliwa takie jak obgryzanie paznokci,
  • zrezygnuj ze słodkich napojów gazowanych,
  • soki owocowe pij przez słomkę, co ograniczy kontakt kwasów z powierzchnią zębów,
  • po spożyciu kwaśnych potraw lub napojów płucz zęby wodą,
  • NIE MYJ zębów w 30 min po spożyciu kwaśnych pokarmów czy napojów,
  • wzbogać swoją dietę o produkty zawierające fosfor, witaminę D3 oraz wapń
  • odbywaj regularne wizyty kontrolne w gabinecie stomatologicznym.