Nagły, ostry ból podczas spożywania zimnych, gorących, słodkich lub kwaśnych pokarmów?
Prawdopodobnie cierpisz na nadwrażliwość!
Dolegliwość ta spowodowana jest osłabieniem szkliwa, które pokrywa zęby i ma zadanie chronić je przed działaniem czynników termicznych i chemicznych.
Co można z tym zrobić?
Przede wszystkim: przed rozpoczęciem leczenia konieczna jest diagnostyka, która pozwoli dokładnie określić przyczyny problemy i dobrać odpowiednie metody leczenia.
10 praktycznych porad jak chronić zęby przed nadwrażliwością:
- używaj szczoteczki z miękkim włosiem,
- myj zęby delikatnie i dokładnie, podczas mycia wykonuj ruchy wymiatające (od dziąsła do korony zęba)
- stosuj pasty do zębów o niskim wskaźniku ścieralności (RDA ok. 30)
- wyeliminuj szkodliwe nawyki które mogą powodować mechaniczne uszkodzenie szkliwa takie jak obgryzanie paznokci,
- zrezygnuj ze słodkich napojów gazowanych,
- soki owocowe pij przez słomkę, co ograniczy kontakt kwasów z powierzchnią zębów,
- po spożyciu kwaśnych potraw lub napojów płucz zęby wodą,
- NIE MYJ zębów w 30 min po spożyciu kwaśnych pokarmów czy napojów,
- wzbogać swoją dietę o produkty zawierające fosfor, witaminę D3 oraz wapń
- odbywaj regularne wizyty kontrolne w gabinecie stomatologicznym.